Jak wykonać zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować sprawić go na domowym zakwasie. Choć zwraca się istnieć to wyzwaniem poważniejszym, niż jeżeli chodzi o klasyczny chleb, toż stanowi toż właśnie wrażenie. Żeby zrobić zakwas na chleb przydatne będą nam wyłącznie dwa składniki, a wtedy woda oraz mąka. Już wtedy zapewne wydawać się zaskoczeniem, ponieważ potrafili sobie wymyślić bardziej trudną recepturę. Trzecim punktem jednak, jaki pragniemy wziąć pod opiekę jest czas. Nie starczy nam to wymieszać tych wyników oraz po sprawie, ale chwilę poczekać na planowany efekt. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, robimy więc w słoiku na kilkoro dni, by wyszła spośród obecnego kwaskowata masa. Ona właśnie przyczyni się do tego, że zrobione pieczywo wyrośnie i otworzy być specyficzny smak. Jedną z zalet chleba na zakwasie jest jego mocny miąższ. Umieszczając się na ostatniej mieszaninie można liczyć na ostatnim, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Chleb drożdżowy raczej nie ma takich właściwości, a to tu szala przechodzi w postać wypieków na zakwasie. Co więcej , przy tej formie łatwiej jest czerpać ze składników odżywczych, które zawiera w sobie chleb. Jak może, zrobienie pieczywa przy pomocy zakwasu bynajmniej nie jest niemożliwe, a chce od nas jedynie trochę czasu.